Galerija Vladimira Horvata, 17.3.2016.

U četvrtak 17. ožujka 2016. godine u 18.30 sati svečano je u Galeriji Vladimira Horvata Zagrebačke zajednice tehničke kulture na Trgu žrtava fašizma 14 otvorena izložba fotografija povodom 30 godina osnivanja i rada Radiokluba slijepih "Louis Braille", 9A1CBT.

Među oko 150 uzvanika i gostiju bili su: Marija Mustač, izaslanica gradonačelnika Zagreba i pokrovitelja izložbe gosp. Milana Bandića; Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture; Zdenko Blažičević, 9A2HI, i Marina Sirovica, 9A3AYM, predsjednik i tajnica Hrvatskoga radioamaterskog saveza; Karmen Nenadić, izvršna direktorica Hrvatskoga saveza slijepih; Josip Hrvoj, predsjednik Udruge slijepih Zagreb i Goran Denis Tomašković, Izvršni direktor Udruge slijepih Zagreb.

U goste su nam došli i Tomislav Lilić, 9A7KXT, predsjednik Radiokluba slijepih "Galeb" iz Rijeke; Antun Kovač, tajnik Šahovskog kluba slijepih "Polet"; Biserka Cigula, predstavnica Planinarskog društva slijepih "Prijatelji planina"; Radmila Popović, predsjednica Pikado kluba slijepih "Zvuk" i Zrinka Kovačić iz Stručne službe Udruge slijepih Zagreb.

Na izložbu su pozvani i bivši članovi kluba, pa su se među nama našli i Diana Zerec Virkes, 9A5DZ, nekadašnja predsjednica kluba, sa suprugom Davorom 9A4DV, također bivšim članom kluba. Od nekadašnjih članova kluba posebno nas je razveselio dolazak devedesetogodišnjeg Proke Vujičića, ex YT2ABJ.

Na otvaranje izložbe fotografija došao je veliki broj "videćih" zagrebačkih radioamatera, a bili su tu i počasni članovi našega kluba: Vesna Tomašić, 9A6RBU; Ljiljana Božak, 9A5BL; dr. sc. Tatjana Trošt Bobić; Boris Vrbanović, 9A2JY; Željko Ulip, 9A2EY; prof. Ante Ćuzela Piljac; prof. dr. sc. Ante Markotić...

U programu je sudjelovao i Vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb koji je svojim nastupom oduševio nazočne goste.

Nakon pozdravne riječi glavne tajnice Zagrebačke zajednice tehničke kulture Gracijele Gabrijel Pukšec goste je pozdravio predsjednik kluba Savo Golić, 9A2GS, i poželio je svima da se ugodno osjećaju. Zatim je govorio o osnivanju kluba, njegovim ciljevima i zadacima, o vođenju tečajeva, izdavanju priručnika za polaganje ispita i popularne literature na brajici i u zvučnoj tehnici, o sudjelovanju u UKV i KV natjecanjima, o organiziranju državnog UKV natjecanja " Ruka prijateljstva" i hamfestima, o pokretanju i organiziranju radiogoniometrije za slijepe, suorganizaciji natjecanja u Koprivnici, Iloku i Sisku, o organizaciji radioamaterskih susreta slijepih na Sljemenu i pokretanju zvučnog časopisa "CQ radioamateri", jedinog časopisa za slijepe radioamatere u jugoistočnoj i srednjoj Evropi.

Upoznao je goste i s priznanjima koje je klub dobio za svoj rad. Najznačajnija priznanja su: Povelja Hrvatske zajednice tehničke kulture, nagrada Zagrebačke zajednice tehničke kulture "Dr. Oton Kučera" i Državna nagrada tehničke kulture "Faust Vrančić".

Potom su govorili počasni članovi kluba Boris Vrbanović, 9A2JY, prvi voditelj tečaja u Udruženju slijepih Zagreb 1981. godine, i Željko Ulip, 9A2EY, koji s našim klubom surađuje oko 25 godina i koji nam je puno pomagao oko razvoja amaterske radiogoniometrije i vrlo često je predsjednik povjerenstva za polaganje ispita za nove operatore. Vrlo lijepim i nadahnutim govorom prisutnima se obratila i dr. sc. Tatjana Trošt Bobić, koja se prvi puta s nama srela na prvenstvu Zagreba 2003. i do danas je s nama kao i prof. Ante Čuzela Piljac. Tatjana, nekadašnja studentica prof. Dubravke Cilige, a sada zaposlena na Kineziološkom fakultetu, dovodi svoje studente da nam budu suci na stazi i odašiljačima, a to je odličan primjer integracije

Od 2001. pa do 2010. godine s nama su bili učenici Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga, koje je animirao njihov nastavnik i razrednik prof. Mario Keča , a to je isto odličan primjer integracije.

Skup su pozdravili i Ivan Vlainić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zdenko Blažičević, 9A"HI, predsjednik Hrvatskoga radioamaterskog saveza, Gracijela Gabrijel Pukšec, glavna tajnica Zagrebačke zajednice tehničke kulture i prof.dr.sc. Ante Markotić, bivši dugogodišnji predsjednik HZTK-e i naš počasni član.

Klubu je godišnjicu uspješnog rada čestitao i predsjednik Udruge slijepih Zagreb Josip Hrvoj, a na kraju je sve goste pozdravila Marija Mustač u ime pokrovitelja izložbe gradonačelnika Zagreba gosp. Milana Bandića i proglasila izložbu otvorenom.

Program je otvorio Vokalni ansambl Udruge slijepih Zagreb koji je izveo pet pjesama pod ravnanjem maestra Josipa Hrvoja.

Pjesme su se izvodile nakon pozdravnih govora, upoznavanja s povijesti kluba, obraćanja troje počasnih članova i obraćanja predsjednika HZTK-e i HRS-a kao i ZZTK-e.

Postav izložbe je pripremila tajnica kluba Višnja Golić, 9A6LVB, koja je između 25.000 fotografija izabrala njih 138, a gosp. Ivica Tomić iz ZFKS ih je postavio na zidove Galerije. U nekoliko tematskih cjelina prikazan je rad u proteklih trideset godina: osnivanje kluba i priznanja klubu, amaterska radiogoniometrija - od juniorskih prvenstava, preko klupskih, prvenstava Zagreba i ekipnih prvenstava "Croatia cup", nekoliko suorganizacija, zatim mnogih Državnih ARG natjecanja "videćih", gdje smo mi slijepi nastupali u posebnoj kategoriji, pa do 1. europskog u Varaždinskim Toplicama, 1. svjetskog u Opatiji i 2. svjetskog na Kopaoniku u Srbiji. Zatim su tu natjecanja mladih tehničara, UKV natjecanja i hamfesti "Ruka prijateljstva", Susreti slijepih radioamatera na Sljemenu, sudjelovanje na hamfestima u drugim klubovima, predavanja, tribine i još puno toga.

O obljetnici radiokluba i otvaranju izložbe na televiziji Z1, u emisiji "Isti smo" u polusatnoj emisiji govorili su Ivanka Dobrijević, 9A4DI , Zvonimir Stanečić, 9A5DSZ, i Savo Golić, 9A2GS, koji je i vodio emisiju, u četvrtak 3. ožujka, a na Radio Sljemenu 16. ožujka je gostovao predsjednik kluba Savo Golić.

U emisiji Hrvatskog radija 16. ožujka "Isti smo, ali različiti" kratku informaciju o klubu i otvaranju foto izložbe dala je novinarka Petra Deša.

Na portalu www.in-portal.hr može se pročitati zanimljiv članak o radu kluba i otvaranju foto izložbe.

Zagreb, 25. ožujka 2016.

Additional information