ImageŠRC Jarun, 23.05.2009.

U sunčanu subotu 23. svibnja na 15. ovorenom prvenstvu Hrvatske u ARG-u za slijepe, koje je i ovoga puta bilo međunarodno, 34 natjecatelja nastupilo je u 6 kategorija (OŠ, juniori, žene, seniori, veterani i generalni plasman). Također je održano i 11.ekipno prvenstvo Hrvatske "Croatia cup 2009."

Glavni sudac je, kao i na prvom takvom natjecanju 1995. bio Željko Ulip, 9A2EY, a na stazi su glavni bili naši dugogodišnji suradnici, prof. Ante Ćuzela-Piljac i Božo Svetina, uz nove studente Kineziološkog fakulteta, koji su bili i suci na odašiljačima. Naravno, tu je bila i prof. Tatjana Trošt-Bobić, koja je i organizirala dolazak studenata.

Kako je bilo na natjecanju i tko je još bio na Jarunu pogledajte pod opširnije, a ako vas zanima tko je bio najbolji vidjet ćete u rezultatima, a tu je i fotoalbum.

U sunčanu subotu 23. svibnja na terenu ŠRC "Jarun" održano je 15. otvoreno prvenstvo Zagreba u amaterskoj radiogoniometriji za slijepe, a također i ekipno prvenstvo slijepih "Croatia cup 2009.".Naš klub je bio organizator i domaćin i ovog jubilarnog natjecanja, i sa veseljem je ugostio slijepe iz Buzeta, Koprivnice, Lipovljana, Osijeka, Rijeke, Siska i Zagreba, a posebno nas je obradovao dolazak slijepih prijatelja iz Bosne - iz Bihaća, Cazina i Teslića, koji su i ovo prvenstvo učinili međunarodnim.

Razveselio nas je i dolazak dva gosta: predsjednika Hrvatskoga radioamaterskog saveza Zdenka Blažičevića, 9A2HI, koji je bio s nama cijelo vrijeme, i gosp. Mirka Banjeglava iz Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport, kojega je oduševio nastup slijepih natjecatelja i veliki broj mladih.

Natjecanje se odvijalo na terenu sjeverno od regatne staze između ulica Hrgovići i Hrvatskoga sokola. Nastupilo je ukupno 29 natjecatelja u pojedinačnoj konkurenciji, 5 izvan konkurencije i 6 ekipa u kategorijama žena, seniora i veterana.

Najzanimljiviiji dio natjecanja se odvijao u kategoriji osnovna škola u kojoj su nastupili učenici OŠ Čeminac iz Baranje i OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga iz Zagreba, koji su se natjecali u radioorijentaciji po pravilima za slijepe, s povezom na očima. Gosti iz Čeminca "uzeli" su dva pehara: najbolji je bio trinaestogodišnji Dominik Bjelčević, a treća je bila najmlađa učesnica natjecanja Josipa Poč. Da nešto ostane i nama pobrinuo se član našega kluba Marko Karanović, 9A3DKM, učenik 8. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, koji je osvojio pehar za 2. mjesto.

Članovi našega kluba "videći" srednjoškolci Ruben Filipović, 9A3CFR, i Filip Klinac, 9A3CKF, stavili su zaštitne naočale i krenuli u "lov na lisicu".

U kategoriji žena najbolje su bile Koprivničanke Nada Hunjak, Vesna Babić i Kata Starčević, koje su se, uz osnovnoškolce, i najviše veselile osvojenim odličjima. Po običaju najveća konkurencija je bila u seniorskoj kategoriji u kojoj je drugu godinu za redom pobijedio Davor Bunić, 9A3ADB, iz Siska, ispred Riječana Tomislava Lilića, 9A1CWM, i Žarka Dadasovića, 9A1CWM, a oni su bili najbolji i u generalnom plasmanu. Veterani su opet bili vrlo uporni i borbeni, jer su se borili s godinama i viškom kilograma. Pobijedio je gost iz Teslića u Bosni Gradimir Kragić, E73 KG, drugi je bio Ramo Smajić, E72RSR, iz Bihaća, dok je Ivan Modrušan iz Koprivnice zauzeo treće mjesto.

Izvan konkurencije je nastupilo i pet studenata Kineziološkog fakulteta, koji su na terenu ŠRC "Jarun" probali "lov na lisicu". Uz njih nam je još devetoro studenata pomagalo u organizaciji natjecanja kao suci na stazi i odašiljačima.

Natjecanje je uspješno vodio naš dugogodišnji suradnik Željko Ulip, 9A2EY, uz pomoć profesorice Tatjane Trošt Bobić s Kineziološko fakulteta, koja je i animirala dolazak studenata. Tu su također bili i naši stalni suradnici prof. Ante Ćuzela Piljac i Božo Svetina kao iskusni suci na stazi.

Prekrasno sunčano vrijeme je omogućilo takmičarima da pokažu sve svoje sposobnosti, brzinu i znanje u što bržem otkrivanju pet odašiljača na stazi dugoj oko 300 metara.

Nakon završetka natjecanja takmičari i njihovi pratioci su se provezli turističkim vlakom oko Jarunskog jezera, a posebno ih se dojmio višeosjetilni park za invalide. Ovu vožnju je specijalno za nas organizirao direktor ŠRC "Jarun" gosp. Mladen Andrijašević, i s time nas je jako razveselio.

Nakon što su se natjecatelji sa pratiocima vratili sa vožnje, počelo je proglašenje rezultata i podjela priznanja. Uvodnu riječ imao je predsjednik kluba domaćina Savo Golić, 9A2GS, i ukratko upoznao sve prisutne s prvim počecima ARG-a za slijepe prije 15. godina, 27. lipnja 1995. Naš klub je prvi u svijetu toga dana pokrenuo to natjecanje. Tada je sedam slijepih radioamatera na terenu Sportskog centra "Mladost" nastupilo na 1. prvenstvu Zagreba u ARG-u za slijepe. Željko Ulip, 9A2EY, bio je tada glavni sudac, i on nam je sa svojim natjecateljskim iskustvom jako mnogo pomogao kod kreiranja pravila natjecanja. Kad smo 1995. pokretali nešto novo, nismo ni sanjali da će ARG za slijepe doživjeti toliku popularnost. Animirali smo slijepe Hrvatske i susjednih država Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, a također je natjecanje održano u Nizozemskoj i prije dvije godine u Sjedinjenim američkim državama, nakon što su vidjeli naš videofilm i dobili propozicije.

9A2GS je podsjetio prisutne na pohvale gđe. Agnes Tobbe, 9A3ADR, predsjednice Nizozemskog radioamaterskog saveza i Komisije za rad s hendikepiranim radioamaterima 1. regiona IARU. Na Konferenciji u Tel Avivu 1996. naša inovacija i aktivnost dobila je pregršt pohvala. Hrvatska je 1999. dobila organizaciju ARDF natjecanja 1. IARU regiona, i tada je data dozvola za organiziranje prvog Europskog prvenstva za slijepe, koje je održano u Varaždinskim Toplicama. Slijepi ARG natjecatelji Hrvatske osvojili su čak 11 medalja.

Do sada je održano preko 80 ARG natjecanja slijepih, a od 1996. slijepi nastupaju u posebnoj kategoriji na državnim prvenstvima Hrvatske. No, ono što je najvažnije, u ova natjecanja uključilo se preko 200 slijepih, a među njima je bilo oko 60 učenika Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek" iz Zagreba. Na ovom 15. prvenstvu Zagreba nastupilo je i troje natjecatelja koji su bili i na 1. prvenstvu Zagreba: Damir, 9A6JWD, Miha, 9A6JWM, i Savo, 9A2GS, i Željko, 9A2EY kao glavni sudac.

Rezultate ovog natjecanja je pročitao glavni sudac Željko Ulip, 9A2EY, a predsjednik Hrvatskoga radioamaterskog saveza Zdenko Blažičević, 9A2Hi, je uručio pehare, medalje i diplome najboljim pojedincima i ekipama.

Također su na veliko veselje mladih (i ne samo njih) podijeljene vrećice sa slatkišima našeg sponzora "Kraša".

I ovoga puta Radio Sljeme je u nekoliko navrata informirao svoje slušatelje o održavanju natjecanja. Naš klub i članovi su jako zadovoljni velikim brojem natjecatelja i svime što se odvijalo i događalo u proteklih 15 godina. Ponosni smo što smo 27. lipnja 1995. prvi u svijetu pokrenuli organizirano natjecanje u radioamaterskoj goniometriji za slijepe. Najbolji dokaz da je tako, je i broj natjecatelja na ovogodišnjem Prvenstvu Zagreba u ARG-u za slijepe, (usporedite broj natjecatelja na ARG natjecanjima "videćih" u Hrvatskoj sa brojem naših, a naša baza je oko 6.000 slijepih Hrvatske u odnosu na 4,5 mil. "videćih") i dolazak novih, pogotovo mladih natjecatelja. I dok radioklubovi "videćih" imaju problem sa nedostatkom mladih, kod nas nije tako. Baš zahvaljujući ARG-u, slijepi dolaze u klub, natječu se u ARG-u za slijepe, a nakon toga polože i radioamaterski ispit. Naš ogromni problem je što se završetkom školovanja mladi slijepi vraćaju u svoja mjesta boravka, tako da svake godine ponovno moramo animirati nove mlade članove. Ali, i to ima svojih draži, jer nas to motivira da stalno radimo.

Additional information