ImageProstorije kluba i ŠRC Jarun, 22.-24.04. 2009.

Nakon što smo održali Školsko (klupsko) natjecanje mladih tehničara krajem ožujka, naš klub je bio organizator Županijskog natjecanja mladih tehničara u radioorijentaciji, u kojem je sudjelovalo 9 natjecatelja, troje učenika OŠ, dva "videća" srednjoškolca, i četvoro srednjoškolaca iz Centra za odgoj i obrazovanje "Vinko Bek". Ovo natjecanje je bilo i izlučno za nastup na 51. natjecanju mladih tehničara Hrvatske, koje će se održati u Puli od 14. do 17. svibnja 2009.

Za natjecanje u Puli, nakon zbrajanja bodova iz radioorijentacije, testa i praktičnog rada, kvalificirali su se članovi našega kluba, učenici 8. razreda OŠ Ksavera Šandora Gjalskoga, Anton Ivan Marković, 9A3DAM, i Franciska Cvetko, 9A3DCF.

Više fotografija pogledajte u fotoalbumu.

Naš radioklub je prvi u svijetu 1995. pokrenuo specifično natjecanje prilagođeno slijepima - amatersku radiogoniometriju (ARG) za slijepe, koja je prihvaćena sa oduševljenjem ne samo među slijepima Hrvatske, već i Europe. Zanimljivo je spomenuti da su Amerikanci prije dvije godine dobivši naš videofilm o tom natjecanju, prema našim propozicijama organizirali također takvo natjecanje.

Do sada je naš klub bio organizator preko 80 natjecanja iz amaterske radiogoniometrije za slijepe, i interes i dalje ne jenjava, naprotiv. Poseban naglasak stavljamo na rad s djecom, i slijepom i "videćom", a kako je od 2005. na Državnom natjecanju mladih tehničara jedna od disciplina u P kategoriji radioorijentacija, u kojoj "videća" djeca imaju povez na očima i traže odašiljače po pravilima gotovo identičnim našima, i mladi članovi našega kluba od 2006. ravnopravno sudjeluju na državnim prvenstvima mladih tehničara. Prošle godine je državni prvak za srednju školu bio naš Jasmin Bajza, 9A3BWJ, maturant Centra za odgoj i obrazovanje slijepih, a mentor je bio Savo Golić, 9A2GS.

Sa učenicima Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskoga surađujemo već godinama u organizaciji natjecanja, oni su bili suci na odašiljačima. Ipak, uspjeli smo ih animirati i za natjecanje, pa su, još prije nego što je na Državnom natjecanju mladih tehničara uvedena natjecateljska disciplina radioorijentacija, stavili zaštitne naočale i zajedno sa nama slijepima na terenu tražili odašiljače. Redovito se natječu u Juniorskim prvenstvima u ARG-u za slijepe, a također i u izlučnim natjecanjima za Državno prvenstvo mladih tehničara (Školsko i Županijsko natjecanje), a 2007., 2008. i 2009. nastupili su, uz srednjoškolce iz Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek", i na Državnom natjecanju, a mentor im je bio Savo Golić, 100% slijep.

Ovakva natjecanja su veliki doprinos integraciji i afirmaciji slijepih, a također i doprinos rušenju predrasuda o mogućnostima i sposobnostima slijepih. Naš radioklub stalno radi na tome, pa je i ove godine, jedini u našoj županiji u toj disciplini organizirao Školsko natjecanje mladih tehničara, a 22. travnja bili smo organizatori i Županijskog prvenstva u radioorijentaciji za Grad Zagreb, na kojem je pravo nastupa, nakon zbrajanja rezultata iz testa, praktičnog rada i natjecanja u radioorijentaciji, izborilo ukupno devetoro učenika. Uz troje učenika Osnovne škole Ksavera Šandora Gjalskog tu su bili i četiri srednjoškolca iz Centra za odgoj i obrazovanje slijepih "Vinko Bek", i po jedan učenik iz Poštansko i telekomunikacijske škole i Strojarsko-tehničke škole "Faust Vrančić".

Na 51. državno natjecanje mladih tehničara koje je održano u Puli od 14 - 17. svibnja, kvalificirali su se osnovci Franciska Cvetko i Anton Ivan Marković. U kategoriji srednjih škola pobijedio je Ruben Filipović iz PT škole ispred Ivana Odorčića iz COO "Vinko Bek" i Filipa Klinca iz STŠ "Faust Vrančić". Na veliku žalost srednjoškolaca, ove godine prvi puta najbolji srednjoškolci na županijskom natjecanju nisu imali pravo nastupa na državnom natjecanju.

Istovremeno je održano i 10. juniorsko prvenstvo Zagreba na kojem je pobijedio Igor Veber, drugi je bio Igor Klještan a treći Ivan Odorčić, sva trojica iz COO "Vinko Bek".

Natjecanje je vodio sudac Ante Ćuzela Piljac, a učenike je pripremio Savo Golić. Ekipa 2. programa HTV-a snimala je natjecanje, i prilog o tome je prikazan 7. svibnja 2009. u emisiji za mlade "Koga briga".

Additional information